Gecertificeerde Arbodienstverlening

Er is veel desinformatie in Arboland waar werkgevers soms bewust onbekwaam, maar meestal onbewust onbekwaam mee omgaan. Een keur aan adviseurs en bureautjes, intermediairs en zelfbenoemde deskundigen die de werkgever de ideale combinatie voorschotelen van terugdringing van ziekteverzuim tegen lage kosten.

 

Met de wetswijziging  van juli 2017 vallen deze aanbieders door de mand. Feitelijk is er dan sprake van, dat alleen gecertificeerde Arbodienstverlening mogelijk is. Immers, de basisovereenkomst is een contract tussen een werkgever en een gecertificeerde Arbodienst of een gecertificeerde Bedrijfsarts die kan leveren als ware hij een gecertificeerde Arbodienst.

 

Hiermee wordt in ieder geval de positie van de werknemer in maatwerkconstructies versterkt. Dus als de werkgever aan de eisen van de wet wil blijven voldoen, moet hij zijn huidige ongecertificeerde Arbodienstverlener vragen tussen welke partijen straks de basisovereenkomst wordt afgesloten.

 

Jammer is nog steeds dat er veel nadruk ligt op terugdringing van verzuim door pogingen het verzuim korter te laten duren, hetzij door het uitoefenen van druk op de werknemer. Het meest kosteneffectief is te voorkomen dat men gaat verzuimen door een actief preventiebeleid.